Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, και μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό να προτείνει, μόλις χθες, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου του κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Δήμος Τήνου απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια, τόσο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο για την ομόφωνη αυτή απόφασή του, και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό, όσο και στον καθηγητή κ. Ιωάννη Κορίνθιο, με αφορμή την πολυετή και συνεχή προσφορά του στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό καθώς και τη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.

 Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κορίνθιος, γνήσιο τέκνο της Τήνου, είναι εκείνος που εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Ήδη, από την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024, ο Δήμος Τήνου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Καλλονής Τήνου και τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλονής – Καρκάδου Τήνου, πραγματοποίησαν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εκδήλωση προς τιμήν του Τηνιακού καθηγητή κ. Ιωάννη Κορίνθιου, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας παγκοσμίως.

Απευθύνουμε τα πλέον θερμά μας συγχαρητήρια στον Γιάννη Κορίνθιο, για την όλη προσφορά του στην Πατρίδα, η οποία αναγνωρίσθηκε με την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής και παραθέτουμε τμήμα της τότε δήλωσής του που έχει να μας διδάξει πολλά « Πατρίδα εἶναι ἡ γλῶσσά μας. Ἡ μελέτη, ἡ καλλιέργεια καὶ ἡ κατάκτηση τῆς Ἑλληνικῆς εἶναι μετάλλιο τιμῆς. Ἡ Ἑλληνική γλῶσσα εἶναι μιὰ γέφυρα ποὺ ἑνώνει σχολεῖα, λαούς, γλῶσσες, πολιτισμούς, ἠπείρους ».

Η ομόφωνη πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό και φόρο τιμής στη γλώσσα που υπήρξε το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού.

Η δικαίωση αυτής της πρότασης δεν τιμά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους απανταχού Έλληνες, που μεταλαμπαδεύουν καθημερινά την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στις χώρες όπου ζουν και δημιουργούν.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και μεθοδικής δουλειάς του Υπουργείου Εξωτερικών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO, που αναδείχθηκε και μέσα από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Η ελληνική γλώσσα είναι γέφυρα πολιτισμού και ταυτότητας. Η διεθνής της αναγνώριση μάς ενδυναμώνει και μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια διάδοσης και στήριξής της με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο