Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού χτύπησε δυνατά στον Πύργο Τήνου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού χτύπησε δυνατά στον Πύργο Τήνου
Ολοκληρώθηκε ένα εξαιρετικό Σεμινάριο/Εργαστήριο για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς
Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού «χτύπησε» δυνατά στον Πύργο της Τήνου (Πνευματικό Κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς»), μέσα από ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο /Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου 2023 με τίτλο: «Καινοτομία και νέες Τεχνολογίες με σκοπό την Ανάδειξη και Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»..
Διοργανωτές του εξαιρετικού αυτού γεγονότος ήταν τοΠνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Δίκτυο «Περραιβία» ,το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , προκειμένου, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να ενισχυθεί το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό με εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης, συντήρησης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.
Για τον λόγο αυτό συγκεντρώθηκαν, σε έναν πανέμορφο και ιστορικό τόπο, στον Πύργο Τήνου, είκοσι (20) επιστήμονες, που ήταν το ανώτερο όριο συμμετοχών, ενώ πολλοί άλλοι ήταν σε αναμονή και που ασχολούνται με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κατοικούν και εργάζονται στην Τήνο ,αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων ,που ενημερώθηκαν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Τρισδιάστατη απεικόνιση-Τρισδιάστατη εκτύπωση-Μετατροπή αρχείων-Εκτύπωση γυάλινων αντιγράφων-Εκτύπωση – συμπλήρωση αντικειμένων (reconstruction)-Χρήση των τεχνικών και εργαστήριο για τους εκπαιδευόμενους-Πολυφασματική κάμερα-Επίδειξη τεχνικής και εφαρμογές-Χρήση της σε έργα τέχνης και ανάδειξη των αποτελεσμάτων
Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος, μαζί με την εκπαιδευτική του ομάδα.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις Μη καταστροφικές τεχνικές από πρωτοπόρους Φορείς
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου, δηλ. το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘Περραιβία’, έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανά δύο χρόνια ( τον ερχόμενο Νοε. 2023 διοργανώνεται το 5ο Συνέδριο), σεμινάρια, διεθνή Forums για τον Πολιτισμό, διεθνή Συνέδρια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ διοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό εξειδικευμένα σεμινάρια μη καταστροφικών τεχνικών στη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρακτική που υποστηρίζεται όχι μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού ,αλλά και τις Περιφέρειες της χώρας και Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
O Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης του ΠΑΔΑ κ. Θεόδ. Γκανέτσος και ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας, δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και ότι:
«αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδεικνύεται ο πολιτιστικός πλούτος της περιφέρειας της «άγνωστης» Ελλάδας, έτσι ώστε να δημιουργείται επισκεψιμότητα και αναπτυξιακή δυναμική σε περιοχές, που, ενώ διαθέτουν, τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, αυτός δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε.
Τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο που οι δύο Φορείς υλοποιούν, με σκοπό τη διάσωση και την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, μέσα από την εκπαίδευση και τη μεταφορά γνώσης και περιλαμβάνει συνέδρια , διεθνή Forums , σεμινάρια, στρογγυλές Τράπεζες, συμπόσια, συνεργασίες, υλοποίησης ειδικών προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό κ.ά. και τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια , παγκόσμιους επιστημονικούς Φορείς( Unesco, Icomos, Icom, EuropaNostraκ.ά.), σε όλο τον κόσμο.
Ευχές για επιτυχία στο σεμινάριο έστειλαν ο Γ.Γ. ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης. Ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, η Πρόεδρος της Heritage and Museums σε Αθήνα, Παρίσι, Νέα Υόρκη και ο υποψ. Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φιλ. Φόρτωμας
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο, στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Χίου Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη, στην Αντιδήμαρχο Δήμου Τήνου κ. Νικολέττα Τριαναταφύλλου, τον Πρόεδρο κ. Νίκο Χατζή , τους Αντιπροέδρους κ. Ευαγγελία Πανωρίου και κ. Σωτήρη Πρίντεζη του Π.Κ. «Γιαννούλης Χαλεπάς» και στην κ. Χρηστιάννα Πάπιτση, υποψήφιας Διδάκτορος Πολιτιστικής Επικοινωνίας στο Παν/μιο Δυτ. Αττικής , Περιφερειακής Συμβούλου Ν. Αιγαίου και Καθηγήτριας Πληροφορικής Δ.Ε.
Για οποιαδήποτε πληροφορία αρμόδιος κ. Κώστας Σκριάπας, Tηλέφ. 6974-881944 και e-mail:skriapask@gmail.com .
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ
Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών